پدرانمان از این قنوات به عالی‌ترین شکلی حفاظت و حراست می‌نمودند، تا اینکه ناگهانی حرف چاه و چاه‌زنی بر سر زبان‌ها افتاد، دیگر باغینمان حال و هوای دیگری پیدا کرد. دستگاه‌های حفاری کار سوراخ، سوراخ نمودن دشت باغین و بی‌توجهی آنها نسبت قنوات آغاز شد.
کد خبر: ۷۲۷۴۴۲
تاریخ انتشار: ۰۱ فروردين ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۵ 21 March 2019

به گزارش تابناک کرمان، باغین در مجاورت شهر کرمان واقع شده است، اراضی گسترده و حاصلخیز این منطقه همیشه از معروفیت خاصی برخوردار بوده‌اند، قنوات یا منابع تأمین آبمان در حوالی قریت‌العرب یعنی چهل و پنج کیلومتری باغین مظهر می‌شوند.

استاد کارانی که این رشته قنات‌ها را صدها سال قبل دائر نمودند. در اصل اندیشه و فکرشان را نسبت به حیات انسان‌ها ماندگار نمودند. آنها در عصری این منابع آبی را شناسایی و راه‌اندازی نمودند که هیچ‌گونه امکاناتی وجود نداشت.
ولی درک و درایت‌شان برای تولید محصولات کشاورزی و ایجاد تضمینهای مقتدر برای نسلهای بعدی سبب ایثارگری و فداکاری‌هایی شد که به ما باغینی‌ها و تمامی استفاده کنندگان از سرتاسر مسیر انتقال آب از مظهر قنوات تا باغین حیات و بقاء بخشیده است. پدرانمان از این قنوات به عالی‌ترین شکلی حفاظت و حراست می‌نمودند، تا اینکه ناگهانی حرف چاه و چاه‌زنی بر سر زبان‌ها افتاد، دیگر باغینمان حال و هوای دیگری پیدا کرد. دستگاه‌های حفاری کار سوراخ، سوراخ نمودن دشت باغین و بی‌توجهی آنها نسبت قنوات آغاز شد.

قنواتی که روزگاری برای آبیاری اراضی و باغات مرد کاری می‌طلبیدند، کم‌کم مورد بی‌مهری قرار گرفتند. ریزشهای داخلی کوره‌ها و چاه‌های میله‌ای قنوات آبدهی آنها را کم نمود و طولانی بودن مسیر انتقال آب یعنی 45 کیلومتر هم به مشکلات افزود. کار حفاری و بهره‌برداری از آب سفره‌های زیر زمینی دشت باغین هم دوره‌ای داشت و حالا دیگر به پایان رسیده است. دیگر زمانی است که انگار تاریخ تکرار شده و اهمیت قنوات در ذهن همه ما احیاء شده است. پیگیریم که روز از نو و روزی هم از نو، قنواتمان را شناسایی و برای آنها چاره‌اندیشی نماییم. مسئله قنات و قنات‌داری را در استان کرمان دنبال نمودم، نتیجه خوبی نگرفتم انگار اگر قنوات‌مان استان یزد بودند نانمان تو روغن بود. ولی حالا اینهم باری به مشکلاتمان اضافه نموده و اول بدبختیمان است. چطور ممکنه قنواتی که صدها سال بواسطه رعایت کلیه اصول فنی _ مهندسی آن عصر راه‌اندازی و هنوز هم بخوبی تولید آب می‌نمایند، به آنها بی‌توجه باشیم و فکرمان را به آب‌های ژرف و این قبیل رویاها سرگرم نماییم.؟ فعلاً برای ما تفهیم شده که پیشینیانمان بهتر به حیات و زندگی ما فکر کرده‌اند. حالا هم ما تلاش کنیم که با وجود این همه دانشگاه و دانشگاهی و علوم مهندسی، کسانی پیدا شوند که به احیاء و مرمت قنوات آباء و اجدادیمان فکر کنند، آنها را منطبق بر پیشرفت‌های فن و تکنولوژی به روز نمایند. شکی نیست که به این ترتیب می‌توان بحران آب استان کرمان را مهار نمود.
انتهای پیام/حسن اشرف‌گنجویی

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار